top of page

Rosmarin - Naturlige fordeler for hunden

Rosmarin er en helt trygg urt å mate hunden din med. Det er en urt som ikke bare forbedrer smaken av fôret, men som også tilbyr en rekke potensielle helsefordeler til hunden din med på kjøpet. Så hva er det med rosmarin for hunder som gjør det så interessant?

 

En treaktig, duftende, flerårig urt hjemmehørende i Middelhavsområdet, rosmarin er medlem av myntefamilien. Det er en naturlig urt vi tradisjonelt forbinder med krydder som lam, svin og kylling.

Den har lenge vært brukt som en anti-age - og matbevarende urt. Rosmarin har sterke antioksidanter og anti-inflammatoriske egenskaper; den har med rette fortjent sitt anerkjente rykte og finnes derfor i mange av våre hager og oppskrifter. Den kan brukes til forebyggende arbeid hos yngre hunder så vel som eldre hunder.


Rosmarin er avledet fra de latinske ordene "ros" og "marinus", som betyr "havets dugg". Det refererer til Middelhavets kystregion hvor det vokser i overflod. I folkemedisin sies det at rosmarin forbedrer hukommelsen, og i løpet av 1500-tallet ble det utført brenning av rosmarin for å desinfisere rom!


Nå før jeg går videre, la meg avklare noe av feilinformasjonen angående rosmarin som flyter rundt på internett om denne multi-gunstige urten. Rosmarin i sin fulle form er helt trygt og har blitt brukt i mange år i kommersiell hundemat, faktisk har rosmarin og mange andre aromatiske krydder blitt brukt i årtusener for å forhindre ødeleggelse av oksidativt og mikrobiell indusert mat. Imidlertid er rosmarin i sin rensede essensielle oljeform, som er mye mer konsentrert, ikke egnet for bruk hos noen personer eller dyr som er utsatt for anfall, og absolutt ikke i høye doser. Så å bruke rene eteriske oljer til deg selv eller kjæledyret ditt er veldig forskjellig fra å bruke små mengder av hele urten. Som med alle urter, kosttilskudd eller fôr, er beste praksis å bruke riktig mengde i riktig form. Selv om enhver urt eller mat kan forårsake idiosynkratiske reaksjoner hos mottakelige mennesker eller kjæledyr, er slike reaksjoner sjeldne.


Næringsstoffer i rosmarin

Rosmarin har faktisk så mye mer å tilby enn bare å være et krydder. Høy i antioksidanter, drar urten godt av å ha anti-inflammatoriske, anti-allergiske, antibakterielle og anti-soppegenskaper. Den er også høy i vitamin A, vitamin C, kalsium, kalium, fosfor, jern og magnesium.

Rosmarin er en potent antioksidant og anti-inflammatorisk som styrker kapillærene og beskytter mot frie radikaler (oksidasjon) til DNA. Rosmarol, et ekstrakt fra bladene, har vist bemerkelsesverdig høy antioksidantaktivitet som gjør dette til et fantastisk naturlig konserveringsmiddel.


Fordelene av rosmarin

Rosmarin regnes som et naturlig

insektsmiddel for hunder. Det er også en urt som anses å ha en beroligende effekt på nervøse og engstelige hunder. Da det har kardiovaskulære fordeler vil det ha et resultat av spasme-forebyggende egenskaper. På grunn av dens antimikrobielle egenskaper anses den også for å hjelpe med fordøyelsesproblemer når det gjelder å bekjempe skadelige bakterier. Og det regnes som en generell tonic for hunder på grunn av dens mange naturlige antioksidanter.


Den har en lang tilknytning til hjertet og brukes av urteleger for å forbedre sirkulasjonen og blodkarhelsen. En del av de kardiovaskulære fordelene kan stamme fra rosmarins evne til å forbedre funksjonen til celleveggene i blodårene. Bedre blodstrøm gir forbedret transport av næringsstoffer og oksygen og fjerning av avfall, som igjen forbedrer den generelle helsen. Dessuten ser det ut til at rosmarin styrker hjertefunksjonen, reduserer arytmier (uregelmessig eller unormal hjerterytme) og hjelper dyr som har vært under stress.


I fordøyelseskanalen reduserer rosmarin spasmer og gass, noe som betyr å redusere hundepusten, siden dårlig ånde ofte stammer fra dårlig fordøyelsesfunksjon lenger ned i kanalen i stedet for bare en bakteriefylt munn. Rosmarin vil også motvirke infeksjoner i mage-tarmkanalen, fra munnen og ned, samt i urinveiene, øynene og på huden. Rosmarin kan også ha kreftrelaterte bruksområder, siden det sterkt reduserer to drivere for kreftprogresjon, oksidativt stress og betennelse, og kan til og med reversere motstanden til tumorceller mot kjemoterapi.

Rosmarin burde ikke brukes under drektighet, derimot små mengder som finnes i mat utgjør normalt ikke et problem.


Rosmarin kan reproduseres enten fra frø eller stiklinger; rosmarin er en lett urt å dyrke som ikke krever spesiell pleie, selv om den i kaldere klima må beskyttes mot frost ved å bringe den inn om vinteren. Rosmarin tiltrekker bier og letter pollineringen av andre planter i hagen.


Rosmarin brukes hyppig her hjemme til både mennesker og hunder, og det kommer til å bli en vesentlig ingrediens på produkter som er under utvikling pr dags dato.

Comments


bottom of page