top of page

Ernæringskrav, vekst og fôring av valper - stor rase

Ikke alle valpefôr er like. Ikke alle valper er like. Fôring av rett type fôr til den individuelle

valpen er svært viktig, spesielt når det gjelder valp av store raser.

 

Riktig vekstkurve


Valper vokser opp, men det er viktig at de vokser i riktig hastighet. Hundekroppen er et rammeverk bestående av muskler og bein som må vokse i synkronitet. Bratte vekstkurver kan stresse utviklingen av bein og ledd som resulterer i skjelettmisdannelser.


Bein som vokser for fort har mindre tetthetsmasse i skjelettet, inkludert ledd, og gjør det svakt. Bratt vekstkurve kombinert med økt kroppsmasse legger ekstra belastning på bein og ledd. Så valper bør ikke bli overvektige! Valper av stor rase bør i prinsippet være ganske slank.

Påvirket av vekstkurven er utviklingsortopedisk sykdom (DOD). Det er mer utbredt hos store raser. Ben- og leddsykdommer som hofte/albueleddsdysplasi (HD/AD) og OCD (osteokondrose) påvirker mange store valper.


Noen skjelett og leddproblemer kommer gjennom genetikk og er ute av din kontroll, MEN, kosthold påvirker også skjelettutvikling, og du kan kontrollere hva valpen din spiser!


Ernæringsmessige behov for valper av stor rase


"Hvor fort en valp vokser må reguleres nøye."


Akkurat som barn vil valper vokse best med et balansert kosthold av næringsstoffer, protein, karbohydrater og fett. Men hunder varierer i størrelse mye mer enn folk gjør og trenger "størrelsesspesifikt" kosthold. En Boerboel valp vokser mye raskere enn Chihuahua, så de bør selvfølgelig spise forskjellige fôr.


Uansett størrelse trenger valper høyenergifôr, fordi de bruker mye energi. De er stadig i aktivitet og forbrenner mer kalorier. Kalorikravene øker drastisk i løpet av de første 12 månedene av livet, men de må reguleres. For mange kalorier fører til fedme senere i livet, som også forårsaker ledd og skjelett problemer. Overvekten en hund har tidlig i livet, vil være svært vanskelig å få bort senere i livet – ‘’Valpefettet’’ forsvinner ikke særlig enkelt.


Hvor raskt en valp vokser må reguleres nøye. Store rasevalper vokser mye på kort tid, men de bør ikke vokse opp for fort. Omtrent halvparten av kaloriene som valper forbruker brukes i vevsvekst og skjelettutvikling. Disse kaloriene må komme fra et balansert kosthold som fremmer sunne bein og muskelvekst. Fôring av et kosthold som er for kaloribasert (høyt i fett/karbohydrater) kan få en valp til å vokse raskere enn hans bein kan klare, som resulterer i skjelettavvik.


Proteininnhold er svært viktig. Proteiner er de grunnleggende byggesteinene i kroppen og bidrar til sunn muskelutvikling. Voksende valper trenger mer protein enn voksne hunder. På en annen side kan for mye protein være skadelig for sunn vekst og føre til ubalanse i kalsium og fosfor-forholdet, som kan påvirke bein- og leddutviklingen negativt.


Kalsium er nødvendig for sterke bein, men er skadelig om det gis for mye til valper. Valper, i motsetning til voksne hunder, kan ikke regulere selv hvor mye kalsium de absorberer fra tarmkanalen. Noen ganger absorberer de og beholder for mye kalsium som kan forårsake skjelettmisdannelser. Voksne hunder skiller ut overfôringen av kalsium selv – Man kan gjerne se at avføringen bli porøs, lys og nesten som sand om det er gitt for mye kalsium til en voksen hund (f.eks om hunden har spist et stort rått bein).


Overflødig kalsium forårsaker også mangler i andre nødvendige næringsstoffer, som fosfor. Kalsium og fosfor fungerer sammen, og et riktig kalsium-til-fosforforhold er viktig for sunne bein og ledd. Kalsium:fosfor-forholdet i valpens kosthold bør være mellom 1:1 og 1,3: Valper av stor rase som spiser balansert fôr som inneholder anbefalte mengder kalsium, bør ikke gis kalsiumtilskudd.


Andre vitaminer og mineraler påvirker skjelettutviklingen. Vitamin D, vitamin A, kobber, sink og mangan er avgjørende for sunne bein. Mangel eller overskudd av disse næringsstoffene kan også bidra til unormal skjelettutvikling.


Generelt bør fôr til valp av stor rase være lavere i fett, ha et godt kalsiuminnhold, et passende Ca:P-forhold og gi protein av høy kvalitet. Kalsiuminnholdet skal være rundt 1,5% (eller 3 gram/ 1000 kcal). Valper bør spise fôr som inneholder minst 30% høykvalitets protein og 9% fett (tørrfôr). Husk at proteinkvaliteten varierer mellom fôrtypene, så fôr av høy kvalitet koster mer.


Hvis du gir valpen godbiter, bør du vurdere kaloriene de legger til kostholdet. Velg lave karbohydratgodbiter som ikke inneholder tilsatt kalsium. Unngå giftige frukter og grønnsaker som druer, rosiner og løk.


Velge fôr


Med det store utvalget av fôr på butikkhyllene, kan det være en skremmende oppgave å velge det beste. Se etter et fôr spesielt laget for valper av store raser, som bærer det globalt anerkjente AAFCO-godkjenningsstempelet.


Kontroller at valpens fôr har blitt testet i undersøkelser og inneholder rene, naturlige råvarer. Mest mulig kjøtt av høy kvalitet.


Sørg for å kjøpe fôr fra en pålitelig produsent med kvalitetskontrollstandarder. Du vil at fôret skal inneholde nøyaktig hva som står på etiketten.


Fôring


Valper har ikke porsjonskontroll, slik at fri tilgang anbefales ikke. Beregn den totale mengden fôr hunden din skal ha i en 24 timers periode. Valper bør ha minimum 3 måltider fram til 6-7 mnd.


Overvåk vekstkurven


En sunn vekstkurve på store raser er veldig viktig å følge med på. Sørg for å kontrollere vekt hver uke og juster fôrmengden deretter. Er kurven veldig bratt så er det blitt fôret for kraftig.


Genetikk


Den voksne størrelsen på hunden din bestemmes av genetikk og valpen vil bli sin rette størrelse uansett. Men tiden det tar for hunden å bli "fullvoksen" påvirkes av riktig ernæring og fysisk aktivitet. Å vokse i riktig hastighet betyr mindre risiko for bein og leddsykdom. Så, ha kontroll over hundens kosthold og kontroller dens vekst.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page