top of page

Det gyldne krydderet

Du kjenner sikkert til gurkemeie som et vanlig matlagingskrydder. Også kjent som Curcuma longa, går denne plantens bruksområder langt utover kjøkkenet ditt!


Tallrike kliniske studier på hunder har vist de potensielle helsemessige fordelene med gurkemeie. Det har vist seg å være en potent anti-inflammatorisk og er også en god smertestillende! Det har til og med vist seg å ha en positiv effekt på kreftceller. Hvis kjæledyret ditt har en inflammatorisk sykdom, leddgikt eller kreft, kan det være lurt å prøve gurkemeie.


Den aktive komponenten i gurkemeie kalles curcumin. Sett alene er curcumin ikke veldig biotilgjengelig, noe som betyr at bare en liten mengde faktisk blir absorbert i blodet når det tas oralt. Ved å kombinere curcumin med piperin (en forbindelse i sort pepper) øker biotilgjengeligheten dramatisk.


Så hvordan kan du bruke gurkemeie for hundens helse og sørge for at den er tilgjengelig for kroppen å bruke? Inn kommer Golden Paste.


Hva er golden paste?

Golden paste er en formulering som kombinerer olje, vann, sort pepper og gurkemeie til en løs pasta som kan gis med mat. Ved å kombinere gurkemeie med fett og sort pepper, har den som mål å øke opptaket av de aktive ingrediensene i kroppen.


Er golden paste bedre enn en gurkemeie kapsel eller tablett?

Hvis du planlegger å supplere hundens diett med gurkemeie, er det verdt å tenke litt over formuleringen. Gurkemeie er tilgjengelig i ulike blandinger, men hunden din kan ha en preferanse.

Hunder er ikke kjent for sin kresne gane, men noen vil nekte å spise mat som ikke ser, smaker eller lukter kjent. På grunn av den gyldne pastaens karakteristiske farge, vil det være vanskelig å gjemme seg i mat. I tillegg vil mange hunder finne smaken av pepper usmakelig.

Hunden din foretrekker kanskje et smakstilsatt alternativ som er velsmakende og lettere forkledd, for eksempel kapsler eller tabletter. Hvis du velger å bruke gylden pasta, introduser den sakte over 7-10 dager for å gjøre hunden din kjent med synet og smaken.


Denne matoppskriften, laget av Dr. Doug English, en australsk veterinær, er en fantastisk måte å trygt innlemme gurkemeie i din pelskledde venns holistiske helseplan.




Ingredienser:


125 ml/60 g gurkemeiepulver

250 ml vann, PLUSS 1 kopp vann i reserve, om nødvendig

70 ml rå/kaldpresset/uraffinert kokosnøtt/linfrø-linfrøolje, jomfru-/ekstra jomfruolivenolje

2-3 ts nykvernet sort pepper


  • Ha gurkemeie og vann i pannen, rør over svak varme til du har en tykk pasta. Dette bør ta ca. 7-10 minutter, og du må kanskje tilsette mer vann underveis.

  • Tilsett nykvernet pepper og olje PÅ SLUTTEN av tilberedningen. Rør godt (en visp er ideelt) for å innlemme oljen og la den avkjøles.


  • Golden Paste holder seg i 2 uker, nedkjølt i kjøleskap.

  • Frys ned en porsjon hvis du synes du har for mye å bruke innen to uker.

  • En god startdose er 1/4 teskje to til tre ganger daglig. Bare legg til hundens mat!



MERK: Kommersielle gurkemeie kapsler/piller som har høye nivåer av curcumin anbefales ikke til bruk med dyr. Det er derfor vi foretrekker matoppskriften ovenfor.


Bivirkninger er svært uvanlige med gurkemeie, men det er noen få tilfeller der det ikke vil bli anbefalt for kjæledyret ditt. Curcumin forårsaker sammentrekning av galleblæren, så det er kontraindisert hvis kjæledyret ditt har galleblæren eller obstruksjon i gallegangen. Bruk også med forsiktighet hos diabetikere fordi det kan senke blodsukkeret litt. Magesår og blødningsforstyrrelser er to andre situasjoner der gurkemeie ikke anbefales. Det kan av og til forårsake magesyke og kan redusere blodpropp. Disse effektene er alle veldig milde, men hvis kjæledyret ditt har noen av disse forholdene, vil ikke gurkemeie være det beste valget for dem.

Comments


bottom of page