top of page

Ayurveda for hund - Tips for å balansere hunden

India's Ayurveda, som betyr "vitenskap om livet," (fra sanskrit veda for "vitenskap" og ayur for "liv") er kanskje det eldste systemet for holistisk medisin, med opprinnelse fra 5000 år f.Kr. Selv om vestlige mennesker i økende grad har henvendt seg til den sunne visdommen som Ayurveda tilbyr, er det få som er klar over at dyrene og kjæledyrene deres kan ha like mye nytte av de alternative, naturlige kosttilskuddene og livsstilspraksisene.

 

Som nevnt i gamle ayurvediske tekster, tidlig veterinærmedisin fokuserte på dyrevelferd, behandlingsterapier, ledelse og kirurgi. Sali Hotra var den første som ble kreditert som dyrehealer og skrev Ayurveda Materia Medica i veterinærmedisin.


Ayurvediske urter og modaliteter har vært i bruk i tusenvis av år med sikkerhet og effektivitet som beviser sin merittliste. Selv om de fleste ayurvediske produkter er basert på kroppsenergi, bør det være klart at de fleste ayurvediske urter er godt undersøkt med grunnleggende og klinisk forskning. Kombinasjoner av urteprodukter balanserer energien til andre urter som fører til et balansert produkt.


Den ayurvediske tilnærmingen gir ulike metoder for å gi næring til og gjenopprette balansen gjennom de fem sansene eller "inngangsportene" - lyd, smak, syn, berøring og lukt. All informasjon kanaliseres gjennom disse fem portene og er integrert i ditt sinn-kropp-system. Ayurveda veileder deg til å ta valg for å favorisere det som gir næring til dine ubalanser, samtidig som du reduserer det som gir overskudd av det. Slik kan likevekten gjenopprettes. Hver kropp trives når den er i balanse, hos mennesker og dyr.


Hvordan implementerer vi Ayurveda i praksis? Et eksempel er effekten av musikk eller lyd. Når du hører på beroligende, jordende musikk, kan det oppmuntre deg til å føle deg mer avslappet og rolig. Du trenger ikke å kjenne ordene, komponisten eller instrumentene som er involvert for å motta den følelsen. Når du hører på salsamusikk, føler du deg mer aktiv. Når du hører havbølger, føler du deg beroliget. Alle lydene rundt deg gjør inntrykk på deg, selv når du ikke er klar over det.


Bruk av Ayurveda på hunder

I likhet med mennesker lever hunder i en sanseorientert verden og «konsumerer» kontinuerlig informasjon gjennom sine fem sanseporter. Hele livet deres kan forvandles ved å justere deres miljøpåvirkninger. Som en ansvarlig menneskelig følgesvenn får du sjansen til å hjelpe hunden din til å være og føle sitt aller beste.


Også som mennesker har hunder en sinn-kroppstype eller konstitusjon, referert til som en dosha. De tre doshaene - Vata, Pitta og Kapha - er kombinasjoner av de fem store elementene i naturen - rom(space, ether), luft, ild, vann og jord. Elementene kan samle seg, og denne ubalansen kan føre til ubehag, sykdom eller ulike typer sykdommer … uansett hva slags dyr du er!


Bestem hundens Dosha-ubalanse

Først bør du finne ut hvilke av hundens doshaer som er ubalanserte. Her er noen av de vanligste symptomene på hver dosha-ubalanse:


En Vata dosha-ubalanse:

  • Er preget av å være for luftig, lett og tørr.

  • Kan uttrykkes som angst, frykt, hyperaktivitet, finner ikke ro, sover lite, angst, panikkanfall, forstoppelse

En Pitta dosha-ubalanse:

  • Er preget av å være for varm, fuktig, rødlig hud

  • Kan uttrykkes som sinne, betennelser, inflammasjoner, intens, diaré, hudproblemer, lever og galleblære problemer.


En Kapha dosha-ubalanse:

  • Er preget av å være for tung, treg, slimete, inert.

  • Kan uttrykkes som vektøkning, overbeskyttelse, mye søvn, forkjølelse, kvalme, problemer med respirasjon.


Hvordan balansere hundens doshas

La oss nå se på hvordan du kan hjelpe hundens doshas tilbake i balanse.


For å balansere Vata dosha:

  • Foretrekk varme, fuktig mat med romtemperatur og varme miljøer

  • Gi en hundemassasje (dyp, hørbar pust for ekstra avslapning for begge!)

  • Øv på rolig kommunikasjon

  • Sørg for stabil daglig rutine


For å balansere Pitta dosha:

  • Foretrekk avkjølende mat og miljøer

  • Sett av tid til svømming, tid i snøen og andre avkjølende aktiviteter

  • Øv rolige, mentalt stimulerende leker

  • Sett av daglig fredelig tid med hunden din


For å balansere Kapha dosha:

  • Foretrekk lett, energigivende mat

  • Unngå tung, fet mat

  • Gi en trygg, komfortabel plass for hunden din (seng, kasse, hjørne, etc.)

  • Gi daglig oppkvikkende trening


Gjør noen endringer – selv positive som disse – sakte og gradvis over minst to uker. Vær konsekvent. Observer hunden din for å vurdere komforten og mottakeligheten. Først og fremst, enten det er å tilberede måltidet eller gi dem en massasje, sentrer deg selv mens du gjør det. Gi dem din fulle oppmerksomhet og kjærlighet. Denne energien alene er en helbredende kraft uten like.


Hunden din er et speil av deg

Velværet til hunden din er ofte en direkte refleksjon av ditt eget velvære.

Kjæledyrene dine kan være et speil av deg, og en av dine beste læremestere. Når du møter på et atferdsproblem eller

fysisk utfordring med hunden din, er det veldig viktig å spørre deg selv: "Er det en

refleksjon av en oppførsel eller plage i MITT liv?" Det hunde-menneskelige båndet er enda en mulighet for å helbrede din (og deres) kropp, sinn og sjel.




*Merknad: Informasjonen i denne artikkelen er kun ment for pedagogisk bruk og er ikke en erstatning for profesjonell medisinsk rådgivning, diagnose eller behandling. Spør alltid om råd fra veterinær eller andre kvalifiserte med spørsmål du måtte ha angående en medisinsk tilstand og før du gjennomfører noen diett-, kosttilskudd-, trenings- eller andre opplegg til din hund.

Comments


bottom of page