top of page

10 enkle tips for å forbedre hundens måltid!

Oppdatert: 27. sep. 2023

Alle hundeforeldre ønsker å gi hunden best mulig mat i skålen. Mens butikkkjøpt tørrfôr er det mest praktiske og relativt lavt priset (sammenlignet med hermetisert eller råfôring), har mange tørrfôr ofte ernæringsmessige mangler.


Dagens blogginnlegg dekker 10 rimelige, enkle måter å gjøre ethvert tørrfôr til hunden mye bedre!





 

1. Rått egg

Egg er en stor kilde til protein, jern, vitamin A, B12 og biotin, som støtter hud- og pelshelsen.

De fleste hunder har ingen problemer med bakterier i rå egg, men det er helt greit å gi mykkokte, hardkokte eller eggerøre også (uten salt!)


2. Geitemelk

Enten det er yoghurt, surmelk (ikke kefir!) eller rå geitemelk, vil det gi store fordeler for de fleste hunder. Geitemelk har en tendens til å bli bedre tolerert av hunder enn kumelk fordi den inneholder et lavere nivåer av laktose.


Rå geitemelk har naturlig forekommende probiotika. Probiotika forbedrer tarmhelsen og har vist seg i studier å dempe allergier, da allergier ofte starter i tarmen! I studier på mennesker har geitemelk vist seg å redusere betennelse og senke kolesterolet.

Fremfor alt hydrerer geitemelk hundens mat. Tørrfôr er veldig tørt og holder hunden din i en konstant tilstand med lav dehydrering.


Men geitemelk er ikke bra for alle hunder. Hvis hunden din utvikler noen negative bivirkninger, som løs avføring, tarmgass eller diaré, er geitemelk ikke egnet for hunden din. Ikke gi hunden din geitemelk hvis han eller hun har en historie med pankreatitt, fedme eller betennelsestilstander som slitasjegikt, fordøyelsessykdommer, autoimmune sykdommer, kreft eller hudsykdommer. Du kan eventuelt prøve Biola uten laktose, eller gresk yoghurt.


3. Hermetisert fet fisk

Fisk som sardiner, ansjos, makrell, sild og

smelte inneholder lite kvikksølv og er en god kilde til omega-3 fettsyrer EPA og DHA som vil forbedre hud- og pelshelsen hos hunder. I tillegg hjelper de med å regulere immunsystemet og redusere betennelse, og er derfor nyttige for hunder med allergi, leddgikt og autoimmune sykdommer. DHA er også bra for hjernens helse, noe som kan være spesielt gunstig for valper og eldre hunder.


Pass på at du kjøper fisk hermetisert i vann og ikke olje eller saus. Den anbefalte dosen av hermetisert fet fisk er 30 g per 15 kg vekt og mates vanligvis 2-3 ganger per uke. Start i det små og jobb deg oppover for å forhindre fordøyelsesproblemer.


4. Grønnsaker

Mørke bladgrønnsaker som spinat,

grønnkål, mangold og løvetanns grønnsaker er et flott tillegg til hundens kosthold siden de er høye i fiber, lite karbohydrater, er høye i fytonæringsstoffer og ikke inneholder stivelse eller sukker. All fersk mat som inneholder fiber hjelper til medå bulke avføringen, noe som er spesielt bra for hunder med analkjertelproblemer.

Grønnsaker er best gitt til hunder dampet, purert eller fermentert for å gjøre disse næringsstoffene mer biotilgjengelige og lettere å fordøye.

Du trenger ikke å gi hunden din grønnsaker daglig; du kan rotere dem med andre ferske matvarer du legger til hundens måltid.



5. Bær

Bær, som blåbær, jordbær, bjørnebær og

tranebær anbefales for hunder fordi de er høye i antioksidanter, vitaminer og fiber. Dette er nok et tillegg som kan roteres med andre tilsetningsstoffer gjennom uken.


6. Kokosolje

Kokosolje inneholder MCT og kan hjelpe med tørr hud og immunsystemets funksjoner. Når du velger kokosnøttolje til hunden din, sørg for at den er uraffinert og kaldpresset.

Tilsett kokosnøttolje sparsomt i hundens kosthold, siden den er høy i mettet fett og laurinsyre som faktisk kan øke betennelsen.


Den anbefalte dosen av kokosolje for hunder er 1 teskje per 5 kg en gang i uken eller så. Hvis du ønsker å forbedre hundens hud- og pelshelse, hold deg til fet fisk på boks (tips #3).


7. Grønnleppemussling pulver

Pulveret har noen gode fordeler som omega-fettsyrer og glukosamin som støtter ledd og leddbånd. Mer om grønnleppemussling kan du lese her, trykk på knappen:



8. Gresskar

Gresskar er en god kilde til fiber og kalium og brukes også ofte til å lindre fordøyelsesproblemer. Hvis hunden din trenger en økning i fiber, kan du mate ham eller henne noen spiseskjeer per dag. Bare sørg for at du kun kjøper vanlig purert gresskar, ikke gresskarpaifyll, da det inneholder ingredienser som ikke er bra for hunder.


9. Beinbuljong

Beinbuljong er superenkel å lage og er en fin måte å rehydrere hundens kull på. Benbuljong fremmer sunn tarmfunksjon og er flott for leddhelsen siden den er fullpakket med kollagen, glukosamin og kondroitin.


10. Frysetørket kjøtt

Frysetørket råfôr har eksplodert i popularitet de siste årene. Disse praktiske pakkene inneholder skånsomt frysetørket mat som kylling eller storfekjøtt, probiotika, blåbær, grønnkål, gulrøtter osv. for ekstra næring.


Toppings på tørrfôret gir hundens matbit et løft i næringsstoffer til en brøkdel av prisen på rå dietter.



Siste tanker

Hvis du er som de fleste hundeforeldre og mater hunden din med tørrfôr, anbefaler mange hundeernæringseksperter å støtte opp hundens matskål med fersk mat for å erstatte næringsstoffer som går tapt under høyvarmebehandlingen (ikke alle tørrfôr lages slik, så om du gir et tørrfôr som lages bevisst på lave temperaturer, som Essential Foods, så har du gjort et godt valg og sørget for masse næring til hunden din via tørrfôret alene). Vurder å inkludere maten ovenfor som sunne tillegg til hundens kosthold.


Lurer du på hvilken mat du kan – og ikke kan – mate hunden din? Ta gjerne kontakt for fôrveiledning.


Bruker du ernæringsmessige tilsetninger for å forbedre hundens kosthold?

Hvilke tilsetninger har du funnet å være nyttige for hunden din?











Comments


bottom of page